Anestezi Ünitesi

Yetki Grubu: Solunum Sistemleri

Aranan Kalibrasyon Standartları*: ISO 80601-2-55, TS EN ISO 80601-2-13, TS EN ISO 8835-2, TS EN ISO 8835-3, TS EN ISO 8835-4, TS EN ISO 8835-5

Yaygın adlar: Anestezi cihazı, anestezi gaz makinesi

GMDN: 47769 Anaesthesia unit, mobile

1) Tanım, ana görev, amaç

Anestezi: Kelime anlamı olarak “hissizlik, duyum yitimi, uyuşma” şeklinde tanımlanır.

Cerrahi operasyonlar başta olmak üzere; hissizlik ve uyku durumu gerektiren uygulamalarda, solunabilir tıbbi gazlar ve anestezik ajanların belirli oranlarda ve kontrollü bir şekilde karıştırılarak hastaya iletilmesini sağlayan, hastaya yapay solunum yaptırabilen ve üreticinin desteklediği çeşitleriyle fizyolojik parametrelerin monitörler üzerinden takibinin yapıldığı, farklı donanımlarla birlikte çeşitlendirilen cihazlara anestezi ünitesi denir.

2) Çalışma prensibi, uygulama

Tıbbi gaz santralinden veya anestezi ünitesine bağlı tüplerden (gaz kaynakları) alınan gaz/gazlar, akım ölçer ve regülatör aracılığıyla güvenli basınç düzeyine getirilir. Vaporizatörlerde bulunan anestezik ajanlarbuharlaştırılarak gaz karışımıyla birleştirilir ve hastaya bağlı solunum devresine iletilir. Solunum devresine bağlı ventilatör, hastanın anestezik gaz karışımını solumasına yardımcı olur. Anestezi cihazı kapalı devre işlem yapabilen ve akciğerdeki havanın tekrar solunmasını sağlayabilen bir cihazise hastanın çıkardığı soluk absorbanlar yardımıyla süzülerek sisteme geri kazandırılır.

3) Çeşitleri

Anestezi üniteleri sahip aşağıdaki özelliklere göre sınıflandırılır:

Taşınabilirlik -iş istasyonu yapısında olma

Manuel -otomatik kullanım

Dahili monitöre sahiplik ve MR uyumluluğu

4) Kullanım alanları, kullanım yerleri

Anesteziyoloji ve reanimasyon branşlarında cerrahi operasyonlar, hissizlik ve uyku durumu gerektiren uygulamalarda ameliyathanelerde kullanılır.

Temel parçalar:

Anestezi monitörü, ventilatör, vaporizatör, akım ölçer ve regülatör.

Temel tüketim malzemeleri

Hasta solunum devreleri, tıbbi ve anestezik solunum gazları, CO2 tutucu kimyasallar.

Temel Altyapı Gereksinimleri

Kurum içi tıbbi gaz dağıtım hattı,

Atık tıbbi gaz sistemi,

Sarf niteliğinde solunabilir tıbbi gazlar,

Hasta başı maske, adaptör ve bağlantı devreleri,

Şebeke gerilimi destekli elektrik hattı,

Kesintisiz güç kaynağı

YAZAR : Ali Celal

Elektronik Mühendisi / E.Üni. Kalibrasyon Lab. Sorumlusu / Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlu Müdürü (Sağ.Bak.) / X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) / Ultrason-Doppler Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Hasta Başı Monitörü

Yetki Grubu: Fizyolojik Sinyal İzleme Aranan Kalibrasyon Standartları*:TS EN 61223-2-5, TS EN 60601-2-27, TS EN 60601-2-34, …

Bir yanıt yazın