Optik yöntemler kullanılarak vücut içi görüntülenmesi ve robotik veya manuel girişimsel müdahale yoluyla tanı ve tedavi amaçlı kullanılan biyomedikal dayanıklı ve tüketim niteliğindeki taşınırlardır.
Endoskopik Görüntülemenin bir zincir olduğu ve bir zinciri oluşturan her bir halkanın önemi unutulmamalıdır. Bir zincirin en zayıf halkası kadar güçlü olduğu düşünüldüğünde bir görüntüleme sisteminden de en yüksek seviyede performans alabilmek için tüm bileşenlerinin iyi durumda ve birbiriyle uyumlu çalışması gerekmektedir.
Bir görüntüleme sistemi temelde aşağıda yer alan bileşenlerden oluşmaktadır.
- Monitör
- Kamera Kontrol Ünitesi
- Kamera Kafası
- Soğuk Işık Kaynağı
- Fiberoptik Işık Kablosu
- Teleskop
- Dökümantasyon ve Arşivleme Ünitesi
Bu bileşenlerden birisinde oluşan arıza veya yıpranma fark edilmediğinde doktorun ameliyat sahasından aldığı görüntü kalitesi olumsuz olarak değişime uğrar. Bu sebeple hem uyumlu çalışmaları hem de günlük kullanım sonrası bakımlarının düzgün yapılması önemlidir.
ENDOSKOPİ NE İÇİN YAPILIR?
Endoskopik tetkik öncesinde hasta hafifçe yatıştırılacak, ancak işlem boyunca tamamen bilinçsiz kalmayacaktır. Ağrı hissinin azaltılması için bölgesel anestezik maddeler de kullanılabilir. Endoskopi yöntemi birden çok işlem için kullanılabilir ve kullanılan yönteme göre farklı isimler ile anılır.
- Yemek borusu, mide ve ince bağırsakların başlangıç kısmını değerlendirmek, örnek almak ve gereken durumlarda tedavi uygulamak için kullanılan yöntem endoskopik gastroskopi yöntemidir.
- Makat, rektum, kalın bağırsaklar ve ince bağırsağın bitiş kısmını değerlendirmek, örnek almak ve gereken durumlarda tedavi uygulamak için kullanılan yöntem kolonoskopi yöntemidir.
- Burun, boğaz, nefes borusu ve bronşları değerlendirmek, örnek almak ve gereken durumlarda tedaviyi yapmak için kullanılan yöntem bronkoskopi yöntemidir.
- Bazen doktorlar cerrahi girişimler sırasında da oluşturdukları küçük bir kesiden içeri endoskop sokarak bozuklukları teşhis ve tedavi edebilir (laparoskopi yöntemi).
ENDOSKOPİ TÜRLERİ
Laparoskopi nedir? Laporoskopi, endoskopik işlemler arasında en sık kullanılan yöntemdir. Laproskopi genel anestezi altında yapılır. Bu işlemin yapılacağı bölgeye göre endoskopik cihazın yerleştirileceği alanda 10 mm’lik küçük bir delik açılır ve bu delikten gönderilen endoskopik cihazla o bölgenin iç yapısı aydınlatılır ve buranın görüntüsü monitör ekranına yansıtılır. Yapılacak operasyona ve hastanın bölgesel kilo durumuna göre belirli uzunluklarda 1-2-3 veya daha fazla kesik açılır ve bu kesiklerden gönderilen endoskpik cihazlarla operasyon gerçekleştirilir.
Gastroskopi nedir? Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının (duodenum) birlikte incelendiği yönteme gastroskopi veya üst gastrointestinal sistem (ÜST GİS) endoskopisi denilir. Gastroskopi halk dilinde endoskopi olarak da bilinir. Gastroskopi işlemi sedasyon olarak adlandırılan hastanın bilincinin tam kapanmadığı bir anestezik yöntemle yapılır ama bazen tedavi uygulanacak durumlarda genel anestezi de yapılabilir. Bu işlem hem bu iç organların hastalıklarını teşhis etmek ve biyopsi almak için hem de küçük oluşumları almak için kullanılır.
Kolonoskopi nedir? Kolonoskop, parmak büyüklüğünde ve ortalama 160 sm uzunluğunda esnek bir alettir. kolonoskopi işlemi kalın bağırsağın (kolonun) makattan itibaren ince bağırsağın başlangıç yerine kadar incelenmesini, biyopsi alınmasını ve gereken durumlarda küçük oluşumların çıkarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Kolonoskopi sırasında hastanın bilincinin tam kapanmadığı sedasyon denilen anestezi türü ya da duruma göre genel anestezi yapılır.
Bronkoskopi nedir? Bronkoskopi, bükülmez bir tüp vasıtasıyla direkt olarak soluk borusunu ve büyük bronşları görüntülemeye yarayan endoskopi yönteminin bir türüdür. Bu işlem ile girilen alanlardan biyopsi alınır, yabancı cisim çıkarılır ve nefes borusunda ve bronşlarda oluşan küçük oluşumlar çıkarılır. Son yıllarda genellikle bükülebilen tüpler ve fibroskoplar kullanılmaktadır ve bu işlem fibroskopi olarak da adlandırılır. Bronkoskopi işlemi ağız, burun ve boğazı hissizleştirecek anestezi yapılarak (bölgesel anestezi) gerçekleştirilir fakat tedavi amaçlı uygulanan bronkospilerde genel anestezi de yapılabilir.