Kronik ve akut solunum rahatsızlıklarının tedavisinde mekanik ventilatör cihazı kullanılır. Özellikle kronik solunum hastalıklarında uzun süreli mekanik ventilasyon önemli ve başarılı bir tekniktir. Göğüs duvarıyla alakalı veya nöromusküler hastalıklarda tüm dünyada giderek daha yaygın şekilde tercih edilmektedir. Günümüzde sadece hastanelerde değil evde hasta bakımında da kullanılmaktadır.
Ventilatör ve respiratör aynı anlamda kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “solutucu” veya “solunum cihazı”dır. Kısaca, yapay olarak solunum işlemini yapan alete mekanik ventilatör cihazı denir. Bu cihazlar ile hastaya iki şekilde solunum desteği verilebilir.
Mekanik Ventilasyon Çeşitleri
- Non-invaziv mekanik ventilasyon
- İnvaziv mekanik ventilasyon
Soluk borusuna (trake) delik açılmadan maske yardımıyla solunum desteği veren cihazlara non-invaziv mekanik ventilatör denir. CPAP, OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV cihazları buna örnek olarak verilebilir.
Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp ile uygulanan solunum desteğine invaziv mekanik ventilasyon denir. İnvaziv mekanik ventilasyonda kullanılan mekanik ventilatör cihazları non-invaziv olanlara göre daha gelişmiş seviyededir.