MR Linac

Günümüzde kanser tedavilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. En önemli gelişmelerin yaşandığı bölümlerden biri de Radyasyon Onkolojisi. Direkt olarak tümörü hedef alan, çevre dokulara hemen hemen hiç zarar vermeyen, dolayısıyla hastaların yaşam kalitesini de büyük ölçüde koruyan akıllı teknolojilerden bir de MR Linac cihazı.

MR Linac nasıl bir teknoloji?

MR Linac teknolojisi, dünyada ilk kez yüksek manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cihazı ile bir doğrusal hızlandırıcıyı (radyasyon ışınlarını) tek cihazda bir araya getiren bir teknolojidir. Bu iki güçlü teknolojinin tek bir cihazda birleşmesi, radyasyon onkologlarının tedavi esnasında tümörün yerini ve hareketini takip etmesine ve izlemesine olanak sağlar.

MR Linac’ın özellikleri neler?

MR Linac, lineer hızlandırıcıdan gelen radyasyon ışınlarını tümör hedeflerine gönderdiği sırada yüksek kaliteli, anlık görüntüler sağlar. MRG tarayıcısının yüksek çözünürlükteki görüntülerini kullanarak tümörlerin ve sağlam organların kesin konumunu belirler. Bu sayede tedavi edilen tümör hacimleri azaltılabilir, bu da radyasyona bağlı olumsuz etkileri azaltır. MR Linac, tedavilerde vücut içinde hareket eden tümörleri ve etrafındaki sağlıklı organların anlık MR g-örüntüsü sayesinde görülmemiş bir hassasiyetle radyasyona tepkilerini izlemek ve gerektiğinde mevcut boyutuna ve şekline göre her seansta tedaviyi tekrardan ayarlamayı sağlayan özel bir cihazdır.

Özellikle hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

MR Linac cihazı vücudun çeşitli bölgelerindeki tümörleri tedavi etmek için kullanılan bir radyoterapi cihazıdır. Bu kanser türlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir:

  • Pankreas kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Prostat kanseri
  • Rektal kanserler
  • Böbrek tümörleri
  • Baş-Boyun kanserleri
  • Meme kanserleri
  • Beyin tümörleri

MR Linac, özellikle küçük tümörleri tedavi etme noktasında olağanüstü hassasiyette ışınlama yapmaktadır.  Vücudun farklı bölgelerine yayıldığı durumlarda ve daha önce radyoterapi almış alanların yeniden tedavi edilmesinde de önemli rolü vardır.

MR Linac’ı diğer teknolojilerden ayıran önemli özellikleri neler?

Geleneksel radyoterapi tedavisi, farklı tedavi seanslarında kullanılan bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüsü kullanma ya da referans işaretleyicilerin yerleştirilmesi için cerrahi bir işlemin (invaziv) yapılmasını gerektirir. MR Linac tedavilerinde ise geleneksel BT eşliğinde yapılan tedavilere kıyasla, ekstra radyasyon (ışın) maruziyetine gerek kalmadan tedavi sırasında bize real time (anlık) MR görüntüsü sağlar, bu da hastanın radyasyondan kaynaklı risklerini azaltır. MR Linac, üstün görüntü kalitesi sunarak tümörlerin daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Günlük alınan MR görüntüsü sayesinde tümörü ve etrafındaki sağlıklı organları görmemize olanak sağlar. Tedavi sırasında alınan anlık görüntüler sayesinde hastanın günlük anatomik değişikleri belirlenebilmekte ve gerekli görülürse adaptif radyoterapi adı verilen tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Adaptif tedavi sayesinde, tedavi süreci boyunca meydana gelen anatomik değişiklikler anında hesaba katılarak tedavi kolaylıkla optimize edilebilmektedir. Böylece hastanın tümörü daha iyi hedeflenmiş, sağlıklı dokulara verilen radyasyon dozu en aza indirilmiş ve sağlıklı organların gereksiz radyasyon dozundan korunmasına olanak sağlanmış olur. MR Linac, sağlıklık organlardaki toksisiteyi (radyasyon zararını) azaltarak kanser tedavisi sırasında hastanın yaşam kalitesini arttırır.

Kanser tedavisinde ameliyat yerine geçebilen bir teknoloji mi?

MR Linac ve cerrahi işlemler farklı tedavi yaklaşımlarıdır ve biri diğerinin yerine geçemez. Cerrahi işlemler, bazı durumlarda gerekli olabilirken, MR Linac gibi cihazlar kanser tedavisinde radyoterapi seçeneğini arttırır. Tedavi seçeneği, hastanın tıbbi durumuna ve kanserin türüne bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.

Kanser tedavisinde bazı durumlarda tek başına da uygulanabilir mi, yoksa kemoterapi, cerrahi gibi tedavilere ek olarak mı uygulanıyor?

MR Linac tedavilerinin tek başına veya kombine diğer tedaviler ile birlikte uygulanması kararını hasta bazlı doktorlar karar vermektedir.

Tedavi ne kadar sürüyor?

Tedavi sonrası günlük yaşamı aksatacak bir durum olmadığından normal rutine dönülebilir. Tedavi süreleri, tedavi edilen bölgeye göre değişir. Tedaviler 30-40 dakika sürer. Ancak tedavi edilecek bölge için bir hazırlık gerekiyorsa ya da tümör lokalizasyonu hareket geçişlerinin çok olduğu bir bölgede ise tedavi süresi uzayabilir.

YAZAR : Ali Celal

Elektronik Mühendisi / E.Üni. Kalibrasyon Lab. Sorumlusu / Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlu Müdürü (Sağ.Bak.) / X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) / Ultrason-Doppler Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

EKG

EKG (Elektrokardiyogram): Nedir, Nasıl Çekilir ve EKG Çeşitleri Nelerdir? Elektrokardiyogram kalpteki elektriksel sinyalleri kaydeden tıbbi …

Bir yanıt yazın