Panoramik Röntgen

Panoramik Röntgen Nedir?

Ağız ve diş sağlığı alanında sıklıkla tercih edilen, X ışınları kullanılarak tüm dişlerin ve çene yapısının görüntülenmesi işlemi panoramik röntgen nedir sorusunun yanıtı olarak verilebilmektedir. Panoramik röntgenin en önemli özelliği tedavi planlamasını için gerekliliğidir. Çene kemiğindeki patolojileri, gözle görülmeyecek kadar küçük kist veya tümör gibi oluşumların tespitini mümkün kılması bakımından da yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm dişlerin görüntüsünün tek bir röntgen üzerinde incelenmesini sağlaması ile dünyada da sıklıkla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.

Panoramik Röntgen Çekimi Nasıl yapılır?

Panoramik röntgen çekimi öncesinde hasta, küpe, kolye vb. metal eşyalarını çıkarmalıdır. Röntgen cihazına hastanın başı yerleştirilir, çene kısmı sabitlenir, cihazın aparatları baş kısmını çevrelemektedir. Uygun pozisyon alındıktan sonra cihazda yer alan bir aparatın dişler aracılığıyla sıkılması istenir. Daha sonrasında çekim başlar, görüntüler bilgisayar ortamına aktarılır.

Panoramik Röntgen Nedir

Panoramik Röntgenin Avantajları Nelerdir?

Tedavi planlamasının önemli bir parçası olan panoramik röntgen, olası bir müdahale öncesinde tercih edilen temel görüntüleme yöntemidir. Özellikle panoramik röntgen nedir sorusunun yanıtı olarak ağız ve diş sağlığındaki öneminden de bahsetmek gerekir.

  • Panoramik röntgen, diş çürükleri, çenedeki tümöral  veya kistik yapılar, gömük, çarpık dişler, kemik düzensizlikleri gibi bir çok durumun tespitini mümkün kılar.
  • Tüm dişler tek bir görüntü üzerinde gösterilebilir.
  • Olası bir ağız ve diş sağlığı probleminin erken süreçte tedavi ve teşhis olanağı bulunmaktadır.

Paroramik Röntgen Nedir
Merkezimizde tomografi ve panoramik röntgen çekiminde ileri nesil 3D görüntüleme teknolojisi X-Mind Trium cihazı kullanılmaktadır. X-Mind Trium;

  • Implant planlaması,
  • Yapay maddeyi azaltan filtre özelliği,
  • Kemik yoğunluğunun değerlendirilmesi,
  • 3D görüntü kalitesi,
  • Sinüs kaldırma biyomalzeme hacmini hesaplama aracı,
  • Solunum yolunda gezinebilme olanağı,
  • Geniş görüş alan gibi avantajlı özellikleriyle tanı ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır.

YAZAR : Ali Celal

Elektronik Mühendisi / E.Üni. Kalibrasyon Lab. Sorumlusu / Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlu Müdürü (Sağ.Bak.) / X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) / Ultrason-Doppler Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

MR Linac

Günümüzde kanser tedavilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. En önemli gelişmelerin yaşandığı bölümlerden biri de Radyasyon Onkolojisi. …

Bir yanıt yazın