Radyografik Görüntüleme

Yetki Grubu: X-ışınlı Görüntüleme Sistemleri ve Bileşenleri

Aranacak Başlıca Kalibrasyon Standartları*:IEC 60526, IEC 60601-2-63, IEC 60601-2-65, IEC 61223-3-4, IEC 61674, IEC 62494-1, IEC/TS 61223-1, IEC/TS 61223-2-1, TS EN 60601-2-28, TS EN 60601-2-54, TS EN 61223-3-1

Yaygın adlar: Radyografi cihazı, X-ray cihazı, Grafi cihazı

1) Tanım, ana görev, amaç

Röntgen; x-ışınının üretilmesi ve üretilen bu x-ışınının görüntülenmesi istenilen bölgeden geçirilerek görüntü oluşturan malzemenin üzerine düşürülerek iki boyutlu görüntünün elde edildiği radyolojik teşhis yöntemidir.

Dezavantajı; üç boyutlu olan insan vücudunun iki boyutlu görüntüsü elde edildiğinden üst üste gelen dokuların birbirinden ayırt edilememesine neden olmasıdır. Bunun için çeşitli uygulamalarda görüntülenecek bölgenin daha iyi görüntülenebilmesi için kontrast madde uygulanır.

2) Çalışma prensibi, uygulama

X-ışın tüpü, yatan ya da ayakta duran hastanın film çekilecek bölgesine hareket ettirilir. Çekilecek olan bölge üzerine x-ışınları uygulanır ve görüntüoluşturan malzemenin üzerine düşürülerek görüntü oluşması sağlanır.

3) Çeşitleri

Uygulama olarak radyografi ve radyoskopi yöntemleri vardır. Radyografide sabit görüntü alınırken radyoskopide (floroskopi) hareketli görüntüler elde edilir.

Teknoloji olarakdijital ve konvansiyonel türleri vardır. Konvansiyonelde görüntü röntgen filmi üzerinde oluşurken; dijitalde görüntü detektör üzerinde alınır ve bilgisayara aktarılır.

Tip olarak C kollu, U kollu ve direkt (hareketli ve sabit statifli) tiplerinde olanlarımevcuttur.

Taşınabilir olanları (akülü ve şebeke bağlantılı) özellikle yoğun bakımdaki hastalar için kullanılmaktadır.

Özel tür olarak diş röntgenleri bulunmaktadır.

4) Kullanım alanları, kullanım yerleri

Radyografik görüntüleme cihazları; teşhis amacıyla radyoloji üniteleri başta olmak üzere acil servislerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Ek bilgi:Yüksek voltaj x-ışın jeneratörü, x-ışın tüpüne elektrik enerjisi sağlar. Anot katot uçlarına uygulanan yüksek voltaj nedeni ile oluşan elektronların, katot ucundaki flamana uygulanan akım sayesinde hızlandırılarak anot üzerine çarptırılması ile X-ışını oluşur.

Temel parçalar:

X-ışın jeneratörü

X-ışın tüpü

Hasta masası

Görüntü işleme ünitesi

Kumanda masası

Detektör (dijital ise)

Statif

Temel tüketim malzemeleri

X-ışın tüpü

Film (konvansiyonel ise)

Temel altyapı gereksinimleri

İyonize radyasyon koruma (zırhlama) yapı-inşaat hizmeti,

İyonize radyasyon havalandırma sistemi,

Trifaze (üç faz) destekli elektrik hattı,

Kesintisiz güç kaynağı

YAZAR : Ali Celal

Elektronik Mühendisi / E.Üni. Kalibrasyon Lab. Sorumlusu / Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlu Müdürü (Sağ.Bak.) / X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) / Ultrason-Doppler Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Röntgen Cihazı

Röntgen cihazının diğer bir adı da X-ray cihazıdır. Bu cihazla, düşük dozdaki radyoaktif X ışınları …

Bir yanıt yazın