Röntgen cihazının diğer bir adı da X-ray cihazıdır. Bu cihazla, düşük dozdaki radyoaktif X ışınları incelenecek bölgeye yöneltilir. Kişinin vücudundan geçen X ışınları fotoğraf filmi şeklinde üretilmiş röntgen filmleri üzerine düşürülür. Böylece istenen bölgenin, özellikle kemiklerin, görüntüsü elde edilir. Görüntüleme için kullanılan cihazlara röntgen cihazı, elde edilen görüntülere röntgen görüntüsü (ya da röntgen filmi), yapılan işleme de röntgen çekimi denir.
Hasta, röntgen cihazıyla yapılan çekimlerde belli bir miktar radyasyona maruz kalır. Bu nedenle gerekmedikçe röntgen çekimi yapmamak gerekir. Düşük dozda da olsa radyoaktif X ışınları insan sağlığı için zararlıdır.
Röntgen cihazları dijital ve konvansiyonel olmak üzere ikiye ayrılır. Konvansiyonel röntgen bilinen klasik röntgen yöntemidir. X ışınlarına duyarlı röntgen filmi, kaset içerisine yerleştirilir. Cihazın ürettiği X ışınları, incelenecek vücut bölgesinden geçirilerek filmin üzerine düşürülür. Sonrasında, karanlık oda ortamında veya otomatik film banyo cihazlarında görüntü oluşturulur. Günümüzde bu süreç hasta başına yaklaşık 5 dakika kadar sürer. Dijital röntgende oluşan X ışınları, röntgen filmi yerine “flat panel dedektör” denilen dijital alıcı üzerine düşürülür. Görüntü saniyeler içinde işlenerek bilgisayar ekranında gösterilir.