Yetki Grubu:Ultrasonik Görüntüleme Sistemleri,
Aranan Kalibrasyon Standartları*:IEC/TR 60854, IEC/TS 61390, TS EN 60601-2-37, TS EN 61157, TS EN 61161, TS EN 62359
Yaygın adlar: Ultrason
1) Tanım, ana görev, amaç
Ultrasonografi, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarının hasta vücudundan yansımalarının cihaz tarafından algılanması ile iç organların görüntülemesinin oluşturulduğu bir tanı yöntemidir.Ultrasonografide radyasyon kullanılmaz. Normal yapılar içindeki bir tümör ya da kist, ses demetlerini farklı yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur. Görüntü oluşturulması sırasında “prob” hasta vücudunda gezdirilirken, altında kalan bölümün kesit görüntüleri ekrana taşınır. Ultrason çoğunlukla karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrekler, mesane, yumurtalıklar ve rahim gibi karın içi organların görüntülenmesi için kullanılır. Bununla birlikte ultrason vücudun tüm organlarını (Beyin, göz, akciğer, meme, kalça, testis ve prostat gibi.) görüntülemek amacı ile kullanılabilir.
2) Çalışma prensibi, uygulama
Ultrason cihazı ses dalgalarının değişik yoğunlukta dokular içinde farklı hızlarda ilerlemesi ve yansıması prensibine dayanan bir mekanizma ile çalışır.Ultrason cihazı prob yardımı ile yüksek frekanslı ses dalgalarını vücuda gönderir.Ses dalgaları vücut içinde ilerlerken farklı yoğunluktaki dokulara çarparak ya emilir ve ısıya dönüşür ya geri yansır ya da kırılıp yön değiştirildikten sonra yansıyacağı başka bir dokuya kadar ilerlemeye devam eder.Geri yansıyan dalgalar prob tarafından yakalanarak elektrik uyarısına dönüştürülür ve CPU’ya aktarılır.CPU sesin doku içindeki ilerleme hızına göre dalgayı yansıtan oluşumun probdan olan uzaklığını hesaplar ve bu işlem saniyeninmilyonda biri gibi kısa bir sürede gerçekleşir.CPU yansıyan ekoların uzaklığını ve yoğunluğunu işlerek bunu ekranda görülebilen iki boyutlu bir görüntü haline dönüştürerek monitöre yansıtır.
3) Çeşitleri
Ultrason cihazları sahip aşağıdaki özelliklere göre sınıflandırılır:
Siyah-beyaz veya renkli olma
Görüntüleme boyutu bilgisine göre
Doppler ve Ekokardiyogram farkına göre
4) Kullanım alanları, kullanım yerleri
Kadın Doğum ve Hastalıkları, İç Hastalıklar, Genel Cerrahi gibi birçok branşta görüntüleme gerektiren uygulamalarda klinik ve servisler ile özellikli ünitelerde kullanılır.
Temel parçalar:
Ultrason monitörü, Yönetim konsolu.
Temel tüketim malzemeleri
Problar(vajinal,convex,lineer), Ultrason kağıtları, Ultrason jeli.
Temel altyapı gereksinimleri
Şebeke gerilimi destekli elektrik hattı.
Ultrasonografi (USG) Cihazı
Ultrason cihazı, tıbbi literatürde ultrasonografi (ultrasonography) cihazı olarak bilinir, radyasyon vermemesi sebebiyle çok yoğun şekilde kullanılmaktadır. Çağdaş tıbbın vazgeçemediği bu görüntüleme yöntemi, gebelik süresince bebeğin gelişiminin takip edilmesi veya iç organların hastalıklara karşı incelenmesi amacıyla kullanılır. Bu yöntemle insan vücudunda olup bitenler aynı anda monitörde izlenebilmektedir.
Ses dalgalarıyla görüntüleme sağlayan bu cihaz, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir. Bazı durumlarda tedavi ekipmanı olarak da kullanılır. Ultrason cihazı, uygulandığı bölgelere yüksek frekanslı ses dalgalarını gönderir ve yansıyan ses dalgalarını algılayarak görüntü oluşturur. Cihazlar, teknolojik gelişmeler sayesinde 3 boyutlu görüntü oluşturabilir hale gelmiştir. Röntgen uygulamalarında çoğu zaman tespiti sağlanamayan yumuşak doku zedelenmesi gibi durumlar ultrason cihazlarıyla kolaylıkla tespit edilebilir. Ultrason cihazıyla, kalp kası, kalp kapakçıkları, kan akışı, damarlar, iç organlar ve gebelikte anne karnındaki bebek görüntülenebilir.