Ventilatör Cihazları

Yetki Grubu:Solunum Sistemleri

Aranan Kalibrasyon Standartları*:TS EN ISO 10651-2, TS EN ISO 10651-4, TS EN ISO 10651-6, TS EN ISO 80601-2-12

Yaygın adlar:Solunum cihazı, respiratör

1) Tanım, ana görev, amaç

Hastanın kendi başına solunum ihtiyacını karşılamadığı, hastalık, travma, doğuştan meydana gelen kusurlar veya ilaca bağlı solunum yardımı gerektiren durumlarda geçici olarak solunum desteği sağlayan cihazlara ventilatör denir.

2) Çalışma prensibi, uygulama

Ventilatör cihazı, solunum sayısı (solutucunun 1 dakikada solutacağı sayı), tidal volüm (her bir solunum esnasında hastaya verilecek hava miktarı) hava içerisindeki değişken oksijen miktarı (FiO2), soluk alma ile verme arasındaki oran ve basınç ayarlarının yapıldığı kontrol birimi, cihazın çalışmasını kontrol eden bir elektronik birim ve pnömatik birimden oluşur. Kontrol biriminde belirlenen değerlerde O2 ve hava karıştırıcıda karıştırıldıktan sonra pnömatik sistem yardımıyla nemlendiriciden geçirilerek hasta devresi üzerinden gönderilir.

3) Çeşitleri

Ventilasyon modlarına göre ventilatör cihazları çeşitlense de genel olarak mekanik-dijital-bütünleşik, yenidoğan-yetişkin-pediatrik, yoğun bakım ve anestezik parametrelerine göre sınıflandırılır. Bahsedilen çeşitler pozitif basınçlı ventilatör çeşitlendirmeleridir. Bunun yanında teknik olarak negatif basınçla çalışan ventilatörler de mevcuttur. Pozitif basıncı ventilatörler için ventilasyon modlarına göre, sınıflandırma sistemi kırılımlara ayrılarak detaylandırılabilir.

4) Kullanım alanları, kullanım yerleri

Ameliyathane, yoğun bakım ve özellikli sağlık araçlarında çeşitli branşlarda kullanımı mevcuttur.

Temel parçalar:

Yaşamsal bulgular ve kan parametrelerin izlendiği monitör, kesitisiz güç kaynağı, hasta devresi, pnömatik, elektronik ve kontrol biriminden oluşan ana sistem

Temel tüketim malzemeleri

Sarf:Hasta devreleri, tıbbi gazlar, filtreler

Yedek parça:Regülatör, valf ve sensörler.

Temel altyapı gereksinimleri

Şebeke gerilimi destekli elektrik hattı. Kesintisiz güç kaynağı

Mekanik Ventilatör Cihazı

Kronik ve akut solunum rahatsızlıklarının tedavisinde mekanik ventilatör cihazı kullanılır. Özellikle kronik solunum hastalıklarında uzun süreli mekanik ventilasyon önemli ve başarılı bir tekniktir. Göğüs duvarıyla alakalı veya nöromusküler hastalıklarda tüm dünyada giderek daha yaygın şekilde tercih edilmektedir. Günümüzde sadece hastanelerde değil evde hasta bakımında da kullanılmaktadır.

Ventilatör ve respiratör aynı anlamda kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “solutucu” veya “solunum cihazı”dır. Kısaca, yapay olarak solunum işlemini yapan alete mekanik ventilatör cihazı denir. Bu cihazlar ile hastaya iki şekilde solunum desteği verilebilir.

Mekanik Ventilasyon Çeşitleri
  • Non-invaziv mekanik ventilasyon
  • İnvaziv mekanik ventilasyon

Soluk borusuna (trake) delik açılmadan maske yardımıyla solunum desteği veren cihazlara non-invaziv mekanik ventilatör denir. CPAP, OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV cihazları buna örnek olarak verilebilir.

Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp ile uygulanan solunum desteğine invaziv mekanik ventilasyon denir. İnvaziv mekanik ventilasyonda kullanılan mekanik ventilatör cihazları non-invaziv olanlara göre daha gelişmiş seviyededir.

YAZAR : Ali Celal

Elektronik Mühendisi / E.Üni. Kalibrasyon Lab. Sorumlusu / Biyomedikal Kalibrasyon Laboratuvarı Sorumlu Müdürü (Sağ.Bak.) / X-Işınlı Görüntüleme Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) / Ultrason-Doppler Sistemleri Test Kontrol ve Kalibrasyon Uzmanı (Sağ.Bak.) - Hatalı veya kaldırılmasını istediğiniz sayfaları diyot.net@gmail.com bildirin

BU YAZIYI DA İNCELEDİNİZ Mİ ?

Röntgen Cihazı

Röntgen cihazının diğer bir adı da X-ray cihazıdır. Bu cihazla, düşük dozdaki radyoaktif X ışınları …

Bir yanıt yazın